Vandaag lanceert UWV met trots de nieuwe Doenlijkheidsanalyse, een toolkit die overheidsorganisaties de mogelijkheid biedt om hun processen te analyseren op het benodigde doenvermogen en of dit acceptabel is. Deze tool helpt bij het ontwerpen van processen die niet alleen voldoen aan de verplichtingen van de doelgroep, maar ook rekening houden met hun daadwerkelijke doenvermogen. Michiel, Sabine en Kim Lien van UWV’s Expertisecentrum Gedrag vertellen hier meer over.
Doenvermogen in beleid
Het begrip "doenvermogen" krijgt sinds 2019 steeds een centralere rol binnen UWV’s beleid en dienstverlening. "Doenvermogen betekent dat iemand een plan kan maken, actie kan ondernemen en zich eraan kan houden, zelfs onder druk," legt Kim Lien uit. De doenvermogentoets werd ontwikkeld naar aanleiding van een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), dat benadrukte: "Weten is nog geen doen." Dit inzicht vormt de basis voor UWV’s aanpak om beleid beter aan te passen op wat mensen daadwerkelijk aankunnen.
De Doenlijkheidsanalyse voor processen
"Om écht rekening te houden met de diversiteit aan doenvermogen binnen onze doelgroep, is het belangrijk om processen doenlijker te maken," zegt Sabine. Naast de bestaande doenvermogentoets voor beleid en de training voor cliëntcontact, heeft UWV daarom de Doenlijkheidsanalyse ontwikkeld. Deze tool biedt procesontwerpers en gedragswetenschappers een systematische manier om de doenlijkheid van (uitvoerings-)processen te beoordelen. Gebaseerd op gedragswetenschappelijke inzichten helpt de tool te bepalen welke stappen voor de doelgroep te complex of verwarrend kunnen zijn. "Dit geeft ons concrete handvatten om onze processen doenlijker te maken," aldus Sabine.
Praktische voordelen en aanpassingsmogelijkheden
Met de Doenlijkheidsanalyse kunnen processen worden getoetst en aangepast, zodat ze goed aansluiten bij de leefwereld van de doelgroep. "Dit zorgt uiteindelijk voor effectievere processen die beter inspelen op de werkelijke omstandigheden van mensen," vult Michiel aan. Dankzij deze methode kunnen ontwerpers al tijdens het ontwerpproces obstakels identificeren en verhelpen, wat leidt tot toegankelijkere en doenlijkere dienstverlening.
Met de lancering van de Doenlijkheidsanalyse zet UWV een belangrijke stap in het verbeteren van processen, zodat ze beter aansluiten bij de leefwereld van hun doelgroep.
Meer weten over de Doenlijkheidsanalyse? Zie UWV-doenlijkheidsanalyse (website UWV)
Laatst gewijzigd op: 6-11-2024