Hoe gebruiken collega’s bij de departementen het Beleidskompas? Hoe gaan ze om met vragen als het betrekken van belanghebbenden in de beleidsvoorbereiding, of de samenwerking met uitvoeringsorganisaties? Hoe zetten ze bepaalde toetsen in, en hoe maken ze een afweging in passende beleidsinstrumenten?
Op deze pagina vind je links naar praktijkvoorbeelden die je op weg kunnen helpen of kunnen inspireren bij het toepassen van het Beleidskompas in je eigen werk. Daarnaast wijzen we je op een specifieke werkvorm die je kan inzetten om op een snelle en gestructureerde manier inzichten op te doen op het gebied van gedrag waardoor je beter onderbouwde beleidskeuzes kan maken.
Webinar gedragen en uitvoerbaar beleid
Uitgelichte praktijkvoorbeelden
- Wetgeving succesvol doenlijk gemaakt voor burgers
- Doenvermogentoets RVO verbetert beleid en uitvoering
- UWV lanceert Doenlijkheidsanalyse: een nieuwe methode voor doenlijkere processen
- Interview Uitvoering is niet het einde van de keten, daarna volgt de praktijk
Geïnteresseerd in meer voorbeelden? Kijk dan op de pagina best practices. Heb je ook een best practice uit de beleidspraktijk die je zou willen delen met collega’s? Laat het gerust weten, via beleidskompas@kcbr.nl.
Niet gevonden wat je zocht? Kijk ook eens op de pagina Leren. Of raadpleeg het expertiseteam van je departement.
DOE-MEE-SESSIES
Met een DOE-MEE-workshop kun je op een snelle en gestructureerde manier inzichten opdoen op het gebied van gedrag en beter onderbouwde beleidskeuzes maken. DOE-MEE staat voor Doorgronden, Ontwikkelen, Experimenteren en Monitoren En Evalueren. De DOE-MEE workshop richt zich op de stappen Doorgronden en Ontwikkelen.
DOEboek Opgavegericht Samenwerken

Van ‘praten over opgavegericht werken’ naar dat in de praktijk echt gaan doen. Maar hoe pak je dat aan, werken vanuit de opgave? Vanuit die overwegingen heeft het programma Grenzeloos samenwerken een mooie handreiking gemaakt, het DOEboek Opgavegericht Samenwerken: van #hoedan naar #doedan.
Laatst gewijzigd op: 6-2-2025