De stelselherziening van het omgevingsrecht is gericht op het tot stand brengen van een consistent, onderling samenhangend en goed toegankelijk stelsel van regelgeving op het gebied van de fysieke leefomgeving. Dit uit zich onder meer in een heldere structuur van het wettelijke stelsel, een overzichtelijke set kerninstrumenten en een zo helder en consistent mogelijk taalgebruik. Bij de bouw van het stelsel van de Omgevingswet is specifiek wetgevingsbeleid ontwikkeld, deels in aanvulling op de Aanwijzingen voor de regelgeving. Sommige van die ontwerpkeuzes geven nadere concretisering op onderwerpen waarin de Aanwijzingen ruimte laten of niet voorzien. Deze aanvullende ontwerpkeuzes vergroten de consistentie binnen het stelsel. Om het stelsel coherent te houden, is het belangrijk dat deze ontwerpkeuzes ook worden toegepast bij toekomstige wijzigingen of aanvullingen van het stelsel.
Het wetgevingsbeleid wordt beschreven in de Leidraad wetgevingskwaliteit stelsel Omgevingswet. Deze leidraad bevat vuistregels over de opbouw en structuur van de regelgeving, terminologie en wetstechniek en beschrijft de delegatiesystematiek van het stelsel. Aanvullend daarop zijn handreikingen opgesteld per regelgevingsproduct van de uitvoeringsregelgeving: de Handreiking Bal en Bbl, de Handreiking Bkl, de Handreiking Omgevingsbesluit en de Handreiking Omgevingsregeling. Daarin worden de specifiek op die regelgevingsproducten betrekking hebbende ontwerpkeuzes beschreven. De Handreiking Bal en Bbl en de Handreiking Bkl zijn hieronder opgenomen. De Handreiking Omgevingsbesluit en de Handreiking Omgevingsregeling komen binnenkort op deze website beschikbaar.
Digitalisering is een belangrijk hulpmiddel bij de uitvoering van de Omgevingswet. Digitaliseringsaspecten hebben gevolgen voor het proces van het opstellen van regels binnen het stelsel van de Omgevingswet en voor de manier waarop deze regels worden vormgegeven. In bovengenoemde leidraad en handreikingen is rekening gehouden met de eisen die samenhangen met de digitaliseerbaarheid van de regelgeving.
Laatst gewijzigd op: 21-2-2025