Gebruik van bronnen

Inhoudsopgave

Juridische bronnen Nederland

Terug naar boven

Juridische bronnen Europa

Terug naar boven

Handleiding internet voor juristen

In deze editie nog meer aandacht aandacht voor Google, want steeds meer juridische informatie is 'open' en als je ergens prima en ‘gratis’ mee kunt zoeken in het open domein dan is het wel met Google. Dat is evenwel niet de enige reden. Tijdens de cursus Google voor Juristen blijkt namelijk keer op keer dat veel mensen niet verder komen dan het intikken van een paar woorden in het Google-zoekveld. Vaak zullen ze dan vinden wat ze zoeken, maar niet altijd. En dan helpt het als je net iets meer weet van de zoekmachine.

Terug naar boven

Verwijzing naar juridische bronnen

Tijdschriftartikelen, boeken, regelgeving, rechtspraak, parlementaire stukken: hoe dient daarnaar verwezen te worden verwezen? Welke afkortingen zijn begrijpelijk en wanneer worden ze gebruikt? En hoe zit het met internetpublicaties?

Voor het verwijzen naar juridische bronnen kan je gebruik maken van de:

Terug naar boven

Open standaarden

Er zijn open standaarden voor verwijzingen naar rechterlijke uitspraken (ECLI), geconsolideerde wetten en regelingen (BWB) en geconsolideerde decentrale regelgeving (JCDR). Meer informatie hierover tref je aan op de website van Forum Standaardisatie. Ben je betrokken bij (ver)bouwen of het aanschaffen van ICT die het verwijzen mogelijk maakt naar rechterlijke uitspraken, decentrale regelgeving of wet- en regelgeving, denk er dan aan dat deze open standaarden door deze ICT ondersteund moeten worden.

Laatst gewijzigd op: 10-6-2024