Dienstenrichtlijn

Inhoudsopgave 

Achtergrond

Op 26 december 2006 is de Dienstenrichtlijn (richtlijn 2006/123/EG van het Europees parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt, PbEU 2006, L 376/36) inwerking getreden en met ingang van 7 december 2009 geïmplementeerd in de Dienstenwet en een aantal andere regelingen. Het doel van de richtlijn is de uitoefening van het vrij verrichten van diensten en de vrijheid van vestiging van dienstverrichters binnen de Europese Unie verder te vergemakkelijken met een waarborging van een hoge kwaliteit van diensten.

Wet- en regelgeving die onder het toepassingsbereik van de richtlijn valt zal dan ook aan de richtlijn moeten voldoen. De richtlijn heeft een breed toepassingsbereik met een eigen toetsingskader voor regels die van toepassing zijn op de verrichting van diensten en de dienst specifiek regelen of daarop specifiek van invloed zijn. Tevens geldt er een notificatieverplichting voor een aantal regels die onder de richtlijn vallen en een meldplicht aan het ministerie van Economische Zaken.

Terug naar boven

Hulpmiddelen

In het Factsheet Dienstenrichtlijnbestendige regelgeving is op hoofdlijnen te vinden wanneer de Dienstenrichtlijn van toepassing is, welke regels en randvoorwaarden de Dienstenrichtlijn kent voor eisen die worden gesteld aan dienstverrichting en welke andere verplichtingen de Dienstenrichtlijn met zich mee brengt, zoals de notificatie aan de Commissie, de melding aan het ministerie van Economische Zaken, de aansluiting op het Interne Markt Informatiesysteem (IMI) en het Dienstenloket. Een specifiek aandachtspunt is regels die zijn aan te merken als een vergunning in de zin van de Dienstenrichtlijn. Op deze vergunningen is bijvoorbeeld ingevolge artikel 28 van de Dienstenwet in beginsel altijd het regime van de ‘positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen’ van afdeling 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing.

Tot slot is nog een overzicht toegevoegd met een korte weergave van de meest recente jurisprudentie van het Hof van Justitie van de EU over de Dienstenrichtlijn. Via wetten.nl is de meest recente versie van de Regeling vaststelling indicatieve reikwijdte Dienstenwet te vinden. In deze regeling is opgenomen wat de departementen zelf hebben aangemerkt als vallende onder het toepassingsbereik van de Dienstenrichtlijn. 

De ICER-N (Interdepartementale Commissie voor Europees Recht - Notificatie) heeft de ICER-Handleiding notificatie onder de Dienstenrichtlijn opgesteld. Aan de hand van deze Handleiding kunt u bepalen of de Dienstenrichtlijn van toepassing is en of de regeling genotificeerd moet worden aan de Europese Commissie. Bij het thema Notificatie kunt u meer informatie vinden over hoe het notificeren in zijn werk gaat. 

Terug naar boven

Trefwoord

Voor een overzicht van alle berichten die op de site zijn verschenen over dit onderwerp, raadpleeg de Trefwoordpagina Dienstenrichtlijn.

Terug naar boven

Meer informatie

Terug naar boven

Laatst gewijzigd op: 10-2-2025