1.1.1 De Verdragen

Op 1 december 2009 is het Externe link: Verdrag van Lissabon inwerking getreden. Met de inwerkingtreding van het Externe link: Verdrag van Lissabon kwam er een einde aan de pijlerstructuur en is de Europese Gemeenschap als aparte juridische en politieke entiteit komen te vervallen. De Europese Unie is hiervoor in de plaats getreden op grond van Externe link: artikel 1 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU of EU-Verdrag) en Externe link: artikel 1, tweede lid, van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU of Werkingsverdrag). Het behouden van de rechtsgevolgen van reeds tot stand gekomen instrumenten van secundair recht is gegarandeerd door deze bepalingen, die zowel werking intern heeft als extern, volkenrechtelijk. De rechtsgevolgen van reeds genomen besluiten in het kader van het Externe link: Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid (GBVB) en Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) zijn eveneens behouden via artikel 9 van het Protocol betreffende de overgangsbepalingen. De oude pijlerstructuur is grotendeels opgeheven, alleen voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid is blijvend een apart - intergouvernementeel - regime opgenomen in Externe link: artikel 25 VWEU met een speciale set rechtsinstrumenten.

Het Externe link: Verdrag van Lissabon wijzigde het Externe link: Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap. De belangrijkste verdragen betreffen nu:

Op de site van het Expertise Centrum Europees Recht is een Externe link: overzicht terug te vinden van de belangrijkste wijzigingen met het Verdrag van Lissabon.

Laatst gewijzigd op: 8-2-2018