Uit de (ivoren) toren om de belevingswereld van belanghebbenden beter te leren kennen: op bezoek in de Haagse Schilderswijk

Afbeelding
Foto van mensen op straat in de Schilderswijk in Den Haag

Op 15 juni 2023 werd in Den Haag de Outdoor Office Day georganiseerd. Op die dag werd gefaciliteerd dat je buiten kon werken en zelf ervaren hoe prettig en inspirerend dat kan zijn.
De dag werd mogelijk gemaakt door
Grenzeloos Samenwerken (het rijksbrede programma voor opgavegericht samenwerken) samen met FMHaaglanden, Agenda Stad, de Belastingdienst en Vitam, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, VNO-NCW en Staatsbosbeheer.

Het was ook een mooie kans om de centrale vraag uit het Beleidskompas “het betrekken van belanghebbenden bij je beleid” in de praktijk te brengen. In samenwerking met Stichting  Multicultureel Jongeren Geluid deed een groep (beleids)ambtenaren mee aan een zeer geslaagde themawandeling "Proef de culturen van de Schilderswijk". De Schilderswijk is het meest dicht bevolkte stukje Nederland en kent 149 verschillende nationaliteiten. Hoewel de Schilderswijk op loopafstand ligt van de ministeries, blijkt het voor veel collega’s onbekend terrein. Maar dit event legde de verbinding en resulteerde in meer begrip voor de mooie en lastige kanten van de wijk, in gesprekken met:

  • een Marokkaanse opa in zijn moestuin;
  • hoofdinspecteur van politie Mohammed El Arrag over het leertraject voor nieuwe agenten; de "culturele wasstraat" én over het werven van nieuwe agenten;
  • buurtvader Ali, die ons meenam langs de Joodse Hofjes van de wijk;
  • Mohammed Menhali, die duurzaamheid in deze en andere Haagse wijken met succes introduceert;
  • ‘de Gouden Bakker’, die vertelde over de rol van de ondernemers in de wijk en bij wie het event werd afgerond met een uitgebreide lunch.

Een quote van een van de deelnemers: "Wat was het geweldig vandaag, zo inspirerend. Ik vertel nu aan iedereen hoe geweldig de Schilderswijk is".

Stichting Multicultureel Jongerengeluid organiseert vaker dergelijke events. Ben je geïnteresseerd, om dit bijvoorbeeld met je afdeling te doen, neem gerust contact met hen op.

Heb je ook een best practice uit de beleidspraktijk die je zou willen delen met collega’s? Laat het gerust weten, via beleidskompas@kcbr.nl.

Laatst gewijzigd op: 5-7-2023