Cursus Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA)

Startdatum

16 mei 2024

Doelgroep

Wetgevingsjuristen en overheidsjuristen

Leerlijn

Digitalisering en juridische vragen

Omschrijving

Technologie en algoritmes bieden veel kansen voor overheden om hun zaken efficiënter en effectiever in te richten. Er zijn echter ook valkuilen, zeker wanneer beslissingen op basis van algoritmes impact op mensen hebben. Er kunnen dan onder meer grondrechten in het geding komen. Maar op welke grondrechten maakt een algoritme mogelijk inbreuk? Hoe groot is de kans dat dit gebeurt? Staat de impact in verhouding tot het doel van het algoritme? En is het uiteindelijk te nemen besluit over het algoritme transparant genoeg en goed uit te leggen? In discussies over de inzet van een algoritme, zijn dit vragen die moeten worden gesteld.

Het IAMA (Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes) is bedoeld om overheidsorganisaties te begeleiden bij het stellen en beantwoorden van deze en nog veel meer vragen over de inzet van algoritmes. Zeker voor mensen die verwachten regelmatig betrokken te zijn bij besluitvorming over de inzet van algoritmen, is het waardevol om te weten wat er precies in het IAMA staat en hoe het kan worden gebruikt.

Deze cursus geeft inzicht in de verschillende onderdelen van het IAMA en de besluitvorming over de inzet van algoritmen. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het grondrechtenstappenplan dat onderdeel uitmaakt van het IAMA.

De cursus is ontwikkeld door de makers van het IAMA: prof. mr. Janneke Gerards, dr. Mirko Tobias Schäfer, Arthur Vankan  en Iris Muis, allen verbonden aan de Universiteit Utrecht. Opdrachtgever voor de ontwikkeling was het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Resultaat

Na afloop van de cursus ben je in staat om zelfstandig met het IAMA aan de slag te gaan en het op een goede manier in te zetten in jouw organisatie.

Programma en dagdelen

 • Donderdag 16 mei 2024 13:30 - 17:00 

Docent

 • I.M. (Iris) Muis
  Lead Operations
  Universiteit Utrecht - Utrecht Data School
 • prof. mr. J.H. (Janneke) Gerards
  Hoogleraar fundamentele rechten
  Universiteit Utrecht - Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

Prijs

€ 250,-

Puntenstelsel

3 punten

Inschrijven

U kunt zich inschrijven op de website van de Academie voor Wetgeving/Academie voor Overheidsjuristen.